Sedentarismul a devenit, din păcate, un stil de viață pentru multe persoane. Orele petrecute pe scaun în fața computerului, statul în mașină câteva ore pe zi din cauza aglomerației din trafic, lipsa sportului și a unei rutine zilnice în care să se regăsească mișcare, sub orice formă ar fi aceasta, serile lungi petrecute în fața televizorului, toate duc în final la agravarea unor probleme de sănătate, printre care se găsește aproape fără excepție apariția durerilor de spate. Atunci când o persoană care începe să se confrunte cu dureri de spate nu ia rapid măsuri pentru a remedia această problemă medicală, lucrurile se agravează, durerile devenind în timp greu de controlat și chiar de tratat.

Însă durerile lombare se pot accentua și din alte cauze, provocate de activitățile de zi cu zi. De exemplu ridicarea greutăților, pungile prea grele de cumpărături, un efort prea mare care solicită această regiune a corpului și fumatul sunt alte câteva exemple de obiceiuri care măresc predispoziția la apariția durerilor lombare care se pot transforma dintr-un simplu disconfort, în prima faza, la un adevărat chin.

Este important de menționat că durerile pot apărea în orice regiune a spatelui. În funcție de locul în care această durere apare, poate fi o durere cervicală, toracică sau la nivelul inferior al spatelui, în zona lombară. Dintre acestea, durerile lombare sunt cele mai frecvente, deoarece aceasta susține cea mai mare parte a greutății din partea superioară a corpului.

Cum poți preveni apariția durerilor lombare

Prevenția este foarte importantă, însă de multe ori oamenii își dau seama mult prea târziu că anumite schimbări i-ar fi putut ajuta să prevină decât să trateze.

Printre cele mai eficiente metode de prevenire a durerilor de spate se numără pauzele la fiecare 40-50 de minute cu ridicare de pe scaun, evitarea anumitor poziții în timpul șederii pe scaun, cum ar fi statul picior peste picior, șederea pe scaun cu spatele cât mai drept sau gimnastica medicală pentru tonifierea musculaturii. Introducerea sportului sau a mișcării de orice fel în rutina zilnică este o altă metodă extrem de eficientă pentru a evita apariția durerilor de spate. Chiar și gesturile aparent mici sunt foarte utile, ca de exemplu mersul pe scări în loc de folosirea liftului sau o deplasare pe jos, atunci când este posibil, în locul celei cu un mijloc de transport.

Tratarea durerilor de spate

Înainte de a fi nevoie să recurgi la tratament medicamentos, încearcă să tratezi durerile de spate prin metode deloc invazive. Repausul pe o suprafață plană, care ar trebui să fie cât mai rigidă, în poziție culcat, cu genunchii ușor flexați, poate fi o bună soluție.

O alternativă este centura salvatoare, un dispozitiv 100% natural, ușor de purtat. Centura este confecționată din bumbac, iar la spate în zona lombară, este prevăzută cu două mici buzunare, în care se pun câte două plăcuțe de mărimea unei cartele telefonice. Unul dintre efectele purtării centurii se observă pe coloana vertebrală, în regiunea lombară, acolo unde acționează cele patru plăcuțe. Structurile organismului situate în această regiune, afectate de șederea îndelungată pe scaun, de condusul maşinii etc., discurile intervertebrale se refac, se restabileşte structura cartilagiilor articulațiilor, ligamentelor, se elimină insuficiența de circulație sangvină.O alternativă este centura salvatoare, un dispozitiv 100% natural, ușor de purtat. Centura este confecționată din bumbac, iar la spate în zona lombară, este prevăzută cu două mici buzunare, în care se pun câte două plăcuțe de mărimea unei cartele telefonice. Unul dintre efectele purtării centurii se observă pe coloana vertebrală, în regiunea lombară, acolo unde acționează cele patru plăcuțe. Structurile organismului situate în această regiune, afectate de șederea îndelungată pe scaun, de condusul maşinii etc., discurile intervertebrale se refac, se restabileşte structura cartilagiilor articulațiilor, ligamentelor, se elimină insuficiența de circulație sangvină.